Προτείνω

Δημιουργία εθνικού eshop.

Δημιουργία φορέα απο το Υπουργείο ανάπτυξης για την συλλογή παραδοσιακών ελληνικών προιόντων, όχι μονο τροφίμων αλλά και υφαντών καθώς και αναμνηστικών ή οτιδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί εθνικό και παραδοσιακό. Ο φορέας θα ασχολείται με την προώθηση όλων αυτών στο εξωτερικό και θα αποδίδει τα κέρδη κατα αναλογία στους προμηθευτές του οι οποίοι θα είναι κυρίως μικροπαραγωγοί απο την περιφέρεια.

85 votes
Vote
Sign in
Check!
(thinking…)
Reset
or sign in with
 • facebook
 • google
  Password icon
  Signed in as (Sign out)
  You have left! (?) (thinking…)
  Elpap shared this idea  ·   ·  Admin →

  14 comments

  Sign in
  Check!
  (thinking…)
  Reset
  or sign in with
  • facebook
  • google
   Password icon
   Signed in as (Sign out)
   Submitting...
   • Evi Gatou commented  · 

    Ο υπάρχων ΟΠΕ κάνει κάτι τέτοιο. Δεν νομίζω να θέλετε να το ξέρετε! (Ψάξτε για ενέργειες όπως το Kerasma).

   • Stefanos commented  · 

    Και πόσα κέρδη μπορεί να φέρει αυτό? Μερικά εκατομμύρια? Εντάξει, κάθε ευρώ μετράει, αλλά δεν πρέπει πρώτα να δούμε τις ιδέες που θα φέρουν δισεκατομμύρια?

   • coolplatanos commented  · 

    Καλή ιδέα, αλλά θα πρέπει μάλλον να αξιοποιηθούν ήδη υπάρχουσες υποδομές και όντως το κράτος καλά είναι να μείνει απέξω, αλλά να υποστηρίξει και να δώσει κίνητρα για τέτοιου τύπου εξωστρέφεια. Π.χ. κάτι που αναφερόταν αλλού, χαμηλότερη φορολόγηση για τέτοιες εξωστρεφείς μικρές επιχειρήσεις.
    Εβλεπα προχθές νομίζω στην ΕΤ3 για ένα συναιτερισμό γυναικών (ποντίων) κάπου βόρεια Ελλάδα που φτιάχνουν μεταξύ άλλων και ένα είδος προβρασμένου ζυμαρικού που είναι πολύ καλό για γρήγορο γεύμα, όπως το προβρασμένο αμερικάνικο ρύζι. Δεν κατάλαβα γιατί να μη γίνει εξαιρετική προβολή σε ένα τέτοιο προϊόν και να εξαχθεί. Τυχαία είδα σε άλλη φάση ότι προβρασμένα ζυμαρικά έχουν σε Κίνα και Ιαπωνία. Τα δικά μας γιατί όχι;
    Επίσης φτιάχνουν και ένα είδος φύλλου που απλά το βρέχεις και προσθέτεις υλικά και μπορείς να το φτιάξεις και σαν είδος πίτσας. Αυτά είναι μόνο ελάχιστα από όσα παράγονται είτε από μικρές βιοτεχνίες, είτε από συναιτερισμούς γυναικών. Αν κάποιος αναλάβει να συντονίσει και να εκπαιδεύσει αυτούς τους ανθρώπους να προβάλουν και να εξάγουν τα προϊόντα τους θα ήταν μία πολύ καλή κίνηση. Αλλά εδώ άκουγα σήμερα από τη Μπατζελή ότι ενώ παράγουμε μέλι εισάγουμε μέλι... και πριν μερικούς μήνες είχα βρει μία είδηση για ελληνικά μπλουζάκια που είχαν εξαχθεί και εισήχθηκαν και πωλούνταν σταν ξένα με υψηλότερη τιμή. Νομίζω και με το λάδι συμβαίνει κάτι ανάλογο που πάει Ιταλία και εξάγεται ως ιταλικό...

   • okfilos commented  · 

    Ωραία ιδέα αλλά σε λάθος βάση. Άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει τα προϊόντα αυτά να συλλέγονται κεντρικά. Θα πρέπει να βοηθήσουμε τους τοπικούς παραγωγείς μέσω παροχής, δημοσία δαπάνη ενδεχομένως, συμβουλών marketing και e-emporiou να διανέμουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους μέσα από προσωπικές ιστοσελίδες. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει το κράτος είναι να δημιουργήσει ένα portal το οποίο θα παρέπεμπε ανά κατηγορία προϊόντος σε επιμέρους εταιρικές σελίδες που διαθέτουν ηλεκτρονικά εμπορεύσιμα προϊόντα της αυτής κατηγορίας. Προς θεού όχι κεντρική συγκέντρωση και διανομή στο εξωτερικό. Ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με επιστημονική και τεχνική υποστήριξη, ενδεχομένως και με εκμετάλλευση των υφιστάμενων επαγγελματικών ενώσεων ανά κατηγορία. Απλές λύσεις με ιδιωτικοοικονομικά χαρακτηριστικά.

   • Lea Verou commented  · 

    Συμφωνώ με όσους ήδη ανέφεραν ότι το κράτος-επιχειρηματίας έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι είναι κακή ιδέα. Οπότε καταλήγουμε ότι χρειάζεται ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας; (ιδιωτικό eshop παραδοσιακών προιόντων είναι απλά μια εφαρμογή αυτού) Μα υπάρχει άλλο θέμα στο forum για αυτό...

   • Elpap commented  · 

    Τα eshop και τα εργαλεία που λέτε δεν ταν ξέρω καν αν και αφιερώνω πολύ χρόνο στο internet...μάλλον χρειαζόμαστε internet marketing και blogers στα υπουργεία.

   • Elpap commented  · 

    Αυτή ήταν μια πολύ γρήγορη σκέψη που την αποτύπωσα εδώ στο forum με την βοήθεια όλων και την εμπειρία των μεγαλύτερων και ειδικότερων μπορεί να βγεί κάτι καλό.

   • Marina Rodia commented  · 

    @nootropia, χαχαχα! Επισης, αυτο το "εθνικο" ενοχλει.. Θα το παρει ο καρατζαφυρερ πανω του! Ας δουλεψουν τα πορταλ των υπουργειων σωστα.. ας τρεξουν λιγακι που σερνονται.

   • nootropia commented  · 

    Εκτός του hepo.gr υπάρχει και ο (αμαρτωλός και αδρανής) ΟΠΕΠ, με museum shops & eshops. Το ΥΠΠΟ είχε προ τριετίας εξαγγείλει ένα portal για καλλιτεχνίες πάσης φύσεως που θα πωλούντο. Άρα, έχουμε αρκετούς φορείς και εργαλεία στο ΔημΤομέα, ας τα βάλουν να δουλέψουν. Έστω για προώθηση, καλό θα κάνουν. Ουσιαστική δουλειά (και πωλήσεις) μόνο από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ένα παράδειγμα είναι (ήταν;) και οι σχετικές σελίδες στο in.gr

   • Marina Rodia commented  · 

    Οχι κρατικο πορταλ, εννοειται, θα πατωσει! σωστος ο @spyrosm

   • Marina Rodia commented  · 

    Ωραια ιδεα! Να την επεξεργαστουμε και να τη διευρυνουμε... ή να τη τυποποιησουμε ανα ειδος.

   • spyrosm commented  · 

    Συμφωνώ με τον @nikan. Σαν ιδέα ένα "εθνικό" eshop είναι καλή αλλά όχι από Υπουργείο ή δημόσιο φορέα. Πρέπει να έχει επιχειρησιακό σχέδιο και να διασφαλίζει την ποιότητα και συνέχεια της υπηρεσίας. Υπάρχει ο κίνδυνος "καπελώματος" της πρωτοβουλίας του ιδιώτη παραγωγού ο οποίος μπορεί να θελήσει να αναπτύξει το δικό του eshop και ο εσωτερικός ανταγωνισμός δεν είναι προφανώς το ζητούμενο. Σαν απόδειξη γιατί το ότι το (ελληνικό) κράτος δεν κάνει για τέτοια πράγματα είναι ότι επί σειρά ετών δεν έχει καταφέρει να φτιάξει ένα τουριστικό portal της προκοπής (ιδού η απόδειξη: http://www.visitgreece.gr/).

   • dimitris commented  · 

    Υπάρχει ήδη ο www.hepo.gr. Τέτοιες επιχειρηματικές ιδέες είναι για τους ιδιώτες, όπως λεέι και ο nikan!

   • Adminnikan (Admin, Ιδέες για την ανάπτυξη) commented  · 

    Η προώθηση παραδοσιακών προϊόντων σε εξωτερικό μπορεί να είναι όντως ένας τομέας για εισροή ζεστού χρήματος. Το να διαχειριστεί όμως το ΥΠΑΝ το εθνικό eshop είναι διπλός παράγοντας αποτυχίας: πρώτον γιατί το κράτος δεν είναι καλός επιχειρηματίας και δεύτερον γιατί είναι ακόμα χειρότερος project manager σύνθετων έργων. Θα ήταν καλύτερο το εθνικό eshop να είναι μια πολυμετοχική εταιρεία στα πρότυπα της πάλαι ποτέ Τράπεζας Εργασίας όπου κανείς δεν είχε πάνω από 2% των μετοχών. Οι βιοτέχνες θα μπορούσαν να είναι οι αρχικοί μέτοχοι χωρίς να αποκλείεται το ευρύτερο κοινό.

   Feedback and Knowledge Base