Προτείνω

Δράσεις ενίσχυσης επιχειρηματικότητας

1. Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για σύσταση επιχείρησης σε μια μέρα.
2. Βελτίωση πτωχευτικού δικαίου (να υπάρχει δεύτερη ευκαιρία όπως στις ΗΠΑ).
3. Να μη φορολογούνται οι νέες επιχειρήσεις για την πρώτη 5ετία υπό την προϋπόθεση ότι επανεπενδύουν τα κέρδη τους.
4. Να επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές (π.χ. κατά 50%) για νέες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού σε κρίσιμους τομείς (υψηλή τεχνολογία, πράσινη ανάπτυξη, βιολογικές καλλιέργειες κ.α.).
5. Να διευκολυνθεί η συγκένρτωση αρχικής χρηματοδότησης (seed capital).

78 votes
Vote
Sign in
Check!
(thinking…)
Reset
or sign in with
 • facebook
 • google
  Password icon
  Signed in as (Sign out)
  You have left! (?) (thinking…)
  spyrosm shared this idea  ·   ·  Admin →

  11 comments

  Sign in
  Check!
  (thinking…)
  Reset
  or sign in with
  • facebook
  • google
   Password icon
   Signed in as (Sign out)
   Submitting...
   • Marina Rodia commented  · 

    Μεταφερω ενα ποστ του Πανου περι επισκευης και χρησης παλαιων κτιριων: http://panosz.wordpress.com/2010/03/19/neoi_epivates/ Βρισκω την ιδεα πολυ καλη, επειδη μια επιχειρηση χρειαζεται στεγη. Οι τραπεζες εχουν ενα σωρο παλια κτιρια που ρημαζουν. Για σκεφτειτε...

   • Adminnikan (Admin, Ιδέες για την ανάπτυξη) commented  · 

    @coolplatanos εμένα μου είναι ακατανότητο το θέμα του πτωχευτικού δικαίου. Αν κάποιος δηλαδή φαληρίσει γιατί δεν μπορεί να ξαναδοκιμάσει; Η λογική ότι πολλοί κάναν/θα μπορούσαν να κάνουν λαδιές άρα τιμωρούμε προκαταβολικά ΟΛΟΥΣ, είναι πέρα για πέρα τρελή.

   • coolplatanos commented  · 

    Αρκεί το 2 να μην αφορά δράσεις ανάλογες του αμαρτωλού Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων που έπαιρναν χρήμα και το φυγαδεύανε έξω αντί να το επενδύσουν. Η δεύτερη ευκαιρία να πηγαίνει κατευθείαν μέσω δανειοδότησης από τις τράπεζες. Αλλά εδώ έχουν κλείσει τη στρόφιγγα ήδη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι τράπεζες και εδώ θα είμαστε και θα το δούμε ότι η τάση είναι να μαζευτεί το χρήμα σε όλο και λιγότερους. Διότι αυτό το διάστημα έχουν φαληρίσει πάρα πολλές μικρομεσαίες. Αλλά εν πάσει περιπτώσει η ελπίδα πεθαίνει τελευταία... :-)

   • George Papadongonas commented  · 

    @nikan Αυτό γίνεται πιλοτικά, τα επιμελητήρια περιμένουν το πράσινο φως ώστε να αρχίσουν να παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες.

   • spyrosm commented  · 

    Το 4 προτείνεται γιατί οι ασφαλιστικές εισφορές είναι σημαντικό αντικίνητρο για νέες προσλήψεις (έχουμε από τις υψηλότερες στην Ευρώπη με τη γνωστή ανταποδοτικότητα) και νομίζω ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η απασχόληση εξειδικευμένων ανθρώπων ώστε να δουλέψουν εκεί που πραγματικά θέλουν και στο αντικείμενο που αγαπούν και έχουν σπουδάσει. Δεν είμαι σίγουρος για τις στρεβλώσεις που αναφέρεις. Εννοείται ότι θα πρέπει να υπάρχει ο σχετικός έλεγχος επιλεξιμότητας.
    Τόσο για το 5 όσο και όλα τα υπόλοιπα, το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί το ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και να συμπληρώσω και η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων που θα θελήσουν να επενδύσουν στη χώρα. Φυσικά το Openfund θα είναι χρήσιμο να μεταφέρει την εμπειρία του αλλά φοβάμαι ότι 20-30.000 ευρώ που προσφέρει είναι πολύ περιοριστικό. Αυτό που πιστεύω ότι λείπει από την Ελλάδα είναι οι Angel Investors που θα επενδύσουν χρόνο και χρήμα για περισσότερο από 4 μήνες.

   • George Papadongonas commented  · 

    Νομίζω ότι 1-4 περιέχονται στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.
    Τα επιμελητήρια είναι έτοιμα εδώ και πολύ καιρό να αποτελέσουν τα one-stop-shop για τις επιχειρήσεις - για παράδειγμα υπάρχει ήδη αυτό: http://www.acci.gr/acci/Home/EBEA_Announcements/tabid/441/ItemID/569/View/Details/language/en-US/Default.aspx .

   • Adminnikan (Admin, Ιδέες για την ανάπτυξη) commented  · 

    Συμφωνώ στα περισσότερα, πλην του 4 γιατί οι επιδοτήσεις έχουν επανειλλημένα δημιουργήσει στρεβλώσεις. Για το 5 θα έλεγα να δημιουργηθεί απλά ένα νομικό πλαίσιο για επενδυτικές εταιρείες αυτού του τύπου. Οι δημιουργοί του openfund έχουν πολλά να μας πουν για το τι αντιμετώπισαν καθώς ήταν οι πρώτοι που σύστησαν μια τέτοια εταιρεία.

   • spyrosm commented  · 

    Μαρία, επί χρόνια ολόκληρα συζητάμε ότι πρέπει να φτάσουμε εκεί αλλά φαίνεται ότι οι διάφοροι εμπλεκόμενοι (επιμελητήρια, εφορία, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, νομαρχίες, μεσάζοντες) βρίσκουν πάντα τον τρόπο ώστε να μην αλλάζουμε (εξ ου και βουλιάζουμε). Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία οπότε λέμε αυτή τη φορά μήπως το πετύχουμε!

   • Maria Synnefia-Williamson commented  · 

    Στη Βρετανια στοιχιζει 22ε να δημιουργησεις μια εταιρεια, μεσα σε λιγες ημερες!

   Feedback and Knowledge Base