Προτείνω

Startup Fund

Δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου χρηματοδότησης της τάξης τουλάχιστον των 100εκ. Ευρώ για την χρηματοδότηση startup επιχειρήσεων με global potential (βλ. π.χ. the next facebook, twitter, κλπ). Οι διαδικασίες χρηματοδότησης θα πρέπει να είναι συνοπτικές και οι εταιρίες που θα χρηματοδοτούνται θα επιλέγονται από μία διευρυμένη ανεξάρτητη και καταξιωμένη από την δράση της στο χώρο επιτροπή ειδικών ανά κατηγορία startup (σε καμία περίπτωση δεν θα συμμετέχουν φορείς υπουργείων, πολιτικά πρόσωπα, κομματικά όργανα κλπ).

44 votes
Vote
Sign in
Check!
(thinking…)
Reset
or sign in with
 • facebook
 • google
  Password icon
  Signed in as (Sign out)
  You have left! (?) (thinking…)
  Nicholas shared this idea  ·   ·  Admin →

  5 comments

  Sign in
  Check!
  (thinking…)
  Reset
  or sign in with
  • facebook
  • google
   Password icon
   Signed in as (Sign out)
   Submitting...
   • Adminnikan (Admin, Ιδέες για την ανάπτυξη) commented  · 

    @vrypan διαβάζω και ξαναδιαβάζω το σχόλιο σου και δεν καταλαβαίνω αν απαντάς εδώ ή σε άλλο thread. Ποιός μίλησε για διαφθορά εδώ; Μάλλον η ικανότητα ήταν το θέμα

   • vrypan commented  · 

    Μου κάνει εντύπωση που θεωρείτε ότι η διαφθορά βρίσκεται μόνο μέσα στα Υπουργεία. Όσοι είμαστε από τον χώρο γνωρίζουμε πολύ καλά το πλιάτσικο που έγινε στο 3ο ΚΠΣ και σε οποιαδήποτε μορφή δημόσιας χρηματοδότησης, από τους ιδιώτες. Η λύση "για αυτό να βρούμε μερικούς τίμους/ανεξάρτητους/ειδικούς" ακούγεται καλή. Αλλά αν μπορούμε να τους βρούμε, γιατί να μην τους βάλουμε στην ΓΓ Ψηφιακού Σχεδιασμού ή στην ΚτΠ; (αν και νομίζω ότι τώρα έχουν μπει κάποιοι με αυτά τα χαρακτηριστικά).

    Η χρηματοδότηση των startups ΔΕΝ μπορεί να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια. Πολύ απλά, διότι αν ήταν προφανές ότι θα βγάλουν λεφτά και δεν ήταν μία ανούσια ιδέα ή μία φούσκα ή μία απάτη, θα έβρισκαν πολύ εύκολα χρήματα. Η χρηματοδότηση μίας startup συνεπάγεται μεγάλο ρίσκο και την πεποίθηση ότι εσύ που βάζεις τα χρήματα έχεις δίκιο σε αντίθεση με όλους τους άλλους που νομίζουν ότι τα πετάς. Το "ωραίο" είναι μάλιστα ότι 9 στις 10 φορές έχεις άδικο και όλοι οι άλλοι έχουν δίκιο!

    Με λίγα λόγια, νομίζω ότι το start up funding δεν μπορεί να γίνει από το δημόσιο. Αν πρέπει να κάνει κάτι είναι να διευκολύνει το κράτος την δημιουργία τέτοιων funds. Ή να ενισχύσει κάποια που θα αποδείξουν ότι έχουν track record με κάποια επιπλέον χρήματα -και πάλι, και για αυτό, έχω επιφυλάξεις.

   • Fotis commented  · 

    Πιστεύω ότι ο nikan έχει δίκιο. Υπάρχει το ΤΑΝΕΟ που είναι βαλτωμένο και μπορεί να βοηθήσει πραγματικά. Αρκεί να εντοπιστούν οι πραγματικά διεθνείς νέες επιχειρήσεις και όχι οι "διεθνείς"...

   • Nicholas commented  · 

    ...και όχι μόνο με αλλαγή του καταστατικού αλλά και μείωση της γραφειοκρατίας, της "πελατειολογικής" αντίληψης αλλά και τέλος της αξιολόγησης των startups από ειδικούς που πραγματικά ξέρουν. Ας φέρουμε και τον Arrington που λέει ο λόγος...

   • Adminnikan (Admin, Ιδέες για την ανάπτυξη) commented  · 

    Νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει εύκολα με αλλαγή στο καταστατικό του ΤΑΝΕΟ. Το ΤΑΝΕΟ είναι fund of funds, χρηματοδοτεί δηλαδή με το ισόποσο την δημιουργία venture capitals. Αν στο καταστατικό του μπει μια υποχρέωση το 30% να πηγαίνει σε funds μόνο με global potential (ή τεχνολογικό ή εξαγωγικό) τότε μπορεί γρήγορα να μπει το νερό στ' αυλάκι.

   Feedback and Knowledge Base