Προτείνω

Συνταγογραφηση ουσιων και οχι τυποποιημενων φαρμακων & οχι στα καρτελ φαρμακου

Ο φαρμακοποιος πουλαει φαρμακα με τις ουσιες που συνταγογραφει ο γιατρος. Οικονομια και σεβασμος στον ασθενη ανθρωπο. Οι ιατρικοι επισκεπτες θα μεινουν ανεργοι, αλλα ειναι εξυπνοι και θα βρουν αλλη εργασια.

54 votes
Vote
Sign in
Check!
(thinking…)
Reset
or sign in with
 • facebook
 • google
  Password icon
  Signed in as (Sign out)
  You have left! (?) (thinking…)
  Marina Rodia shared this idea  ·   ·  Admin →

  10 comments

  Sign in
  Check!
  (thinking…)
  Reset
  or sign in with
  • facebook
  • google
   Password icon
   Signed in as (Sign out)
   Submitting...
   • Marina Rodia commented  · 

    Ισως θυμαστε πριν μερικα χρονια μια ιστορια για ενα φαρμακο που παρηγαγε ελληνικη φαρμακοβιομηχανια, για το θυεοειδή νομιζω Τ4 το λεγαν, το οποιο ειχε αποσυρθει και στη θεση του κυκλοφορησε ενα ξενο σε 20πλασια (και βαλε) τιμη, αλλα μετα απο γενικη κατακραυγη ξαναμπηκε στην αγορα. Σημερα, δεν ξερω αν εξακολουθει να υπαρχει το ελληνικο...

   • Adminnikan (Admin, Ιδέες για την ανάπτυξη) commented  · 

    @George Bibilis ενδιαφέρουσα η πρόταση για datamining όμως το επιχείρημα του φαρμακευτικού επισκέπτη δεν ευσταθεί νομίζω. Γιατί ο φαρμακοποιός ναι μεν μπορεί να επηρρεαστεί για να δώσει το μεν φάρμακο αντι για το δε, αλλά δεν μπορεί να χορηγήσει φάρμακο σε ασθενή από μόνος του. Ο γιατρός μόνο έχει αυτή τη δικαιοδοσία. Αφαιρώντας από το γιατρό το κίνητρο να συνταγογραφεί θα μειωθεί η σπατάλη, νομίζω.

   • George Birbilis commented  · 

    Καλύτερα να υπάρχει data mining για δημιουργία προφίλ κάθε γιατρού όσον αφορά το τι χορηγεί και αυτόματοι έλεγχοι για περίεργες περιπτώσεις υπερχορήγησης κλπ.

   • George Birbilis commented  · 

    Και τι εμποδίζει τους ιατρικούς επισκέπτες να γίνουν ξαφνικά φαρμακευτικοί επισκέπτες και να πείθουν τους φαρμακοποιούς ποιά φάρμακα να δίνουν;

    Επίσης η παλιότερη υπόθεση με τα αντίγραφα χάπια για το θυροειδή που ήταν τελικά κατώτερης ποιότητας (πρακτικά μικρότερη δόση) και κόστισε στην μη σωστή ανάπτυξη πολλών παιδιών ξεχάστηκε; Πολλοί γιατροί υποπτευόταν το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μάρκα και δεν τα χορηγούσαν, αλλά πέρασε καιρός ν'αποκαλυφθεί το θέμα και από τον ΕΟΦ

   • coolplatanos commented  · 

    Συμπληρώνω εδώ ένα σύνδεσμο για όσους θα ήθελαν να συμβάλλουν στη συλλογή Εθνοφαρμακολογικών δεδομένων από την Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας http://www.iama.gr/ethno/ethnofr.html

   • coolplatanos commented  · 

    Ροδιά, όχι μόνο η Ινδία που λέει ο nootropia, αλλά νομίζω και στην Αφρική που επιχειρήθηκε κάτι ανάλογο με το σκεύασμα για το AIDS έγινε "πόλεμος".
    Ωστόσο έχουμε εξαιρετική πανίδα και χλωρίδα. Θα μπορούσαμε να επενδύσουμε περισσότερα σε εξαγωγή ίσως φαρμακευτικών ουσιών και καλά θα ήταν να τις πατεντάρουμε κιόλας πριν τις πατεντάρει η γνωστή πολυεθνική που πατεντάρει τα πάντα. Ισως λέω κάτι αφελές, αλλά ίσως κάποιος που γνωρίζει καλύτερα να μπορούσε να συνεισφέρει παραπάνω.

   • Marina Rodia commented  · 

    Η ιδεα διατυπωθηκε καλυτερα απο τον Πανο εδω http://panosz.wordpress.com/2010/03/09/crisis-13/ (προηγ. σχολιο μου) Στη χωρα μας υπαρχουν μικρες φαρμακευτικες επιχειρησεις. Να δοθουν κινητρα (πιθανον αποκλειστικοι προμηθευτες νοσοκομειων, κλπ) ωστε τα πλεον απαραιτητα φαρμακα να κατασκευαζονται εδω για να ειναι οικονομικως προσιτα. Οποιος θελει να αγοραζει συσκευσια, ε, ειναι ελευθερος να το κανει!

   • nootropia commented  · 

    @ Ροδιά Ωραίο. Τι άλλο θα συμβεί όμως; Θα κλείσουν οι πολυεθνικές φαρμακευτικές. Ε, αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει γίνει ως τώρα. Οι Ινδοί που είναι πρωτοπόροι στον τομέα των no brand φαρμάκων, "υποφέρουν" εξαιτίας αυτής τους της πρωτοβουλίας.

   • Marina Rodia commented  · 

    1. Οι γιατροί να μη συνταγογραφούν εμπορικό σκεύασμα, αλλά φαρμακευτική ουσία, και
    2. Οι φαρμακοποιοί να μην δικαιούνται 25% επί της τιμής, αλλά να αμείβονται, για τα ακριβά φάρμακα, με προκαθορισμένο ποσό (πχ 10 ευρώ ανά συσκευασία)

    Αν θεσμοθετηθούν αυτά τα δυο απλούστατα μέτρα, όχι μόνο οι δαπάνες για το φάρμακο θα μειωθούν ιλιγγιωδώς (για το κράτος και για τα ασφαλιστικά ταμεία), αλλά θα έχουμε κι άλλες, εξαιρετικά σημαντικές, παράπλευρες ωφέλειες: θα μειωθεί δραματικά η υπερσυνταγογράφηση και η πολυφαρμακία, ο άμεσος και έμμεσος χρηματισμός των γιατρών από τις φαρμακευτικές εταιρείες κλπ.
    απο Πανο Ζερβα (γιατρος) --http://panosz.wordpress.com/2010/03/09/crisis-13/

   Feedback and Knowledge Base